Home
Vacaturebank
Vrijwilligers
Organisaties
Cursussen
Maatschappelijke Stage
Contact
Wat doen wij voor u?
Archief
    Vrijwilligersprijs 2012
    EJV
    NL DOET
    Jaarverslag 2010
    Vrijwilligersprijs 2011
    Vrijwilligersfeest 2012
    Jaarverslag 2011
    Vrije Universiteit Amsterdam
    Vrijwilligersprijs 2014
    Nieuwsbrief
    Training Coachen
    Natuurwerkdagen
    Vrijwilligersprijs
    Vrijwilligerscollege

Vijfjarig jubileum

Op 28 april 2003 opende het Steunpunt Vrijwilligerswerk haar deuren. De balans van de afgelopen vijf jaar opmakend: het gaat goed met het Steunpunt. Reden voor een feestje met vertegenwoordigers van Heemsteedse vrijwilligersorganisaties. Dat vond plaats in oktober 2008 bij thuisbasis Casca. Hetty Jobse van Casca schetste de hoogtepunten van die vijf jaar: een website met vacaturebank om vrijwilligers en organisaties bij elkaar te brengen, het jaarlijkse Vrijwilligersfeest en workshops over vinden en binden van vrijwilligers, fondswerving, EHBO en PR. Wethouder Sjaak Struijf heeft vertrouwen in de toekomst van vrijwilligerswerk en sprak zijn waardering uit over het Steunpunt en de enthousiaste inzet van Heemsteedse vrijwilligers. Gastspreker Prof. Dr. Lucas Meijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam schetste een levendig beeld van vrijwilligerswerk in zijn lezing: 'Op naar 2015: visie op vrijwillige inzet, allemaal aan de slag.'    

foto_jubileum koffie
Vlnr.: Wethouder Sjaak Struijf, José van Duin van het Steunpunt
Vrijwilligerswerk en professor Lucas Meijs. (Foto's Geek Zwetsloot)

Besturen van vrijwilligersorganisaties

In 2008 is extra aandacht besteed aan besturen van vrijwilligersorganisaties. Zij kregen een workshop aangeboden over het efficiënt en effectief besturen van hun organisatie. Een goede balans tussen het doel van een organisatie en de inzet van vrijwilligers vergt kennis, vaardigheden, inventiviteit en creativiteit van het bestuur. Twaalf organisaties namen deel aan de workshop. Met de Vrijwilligersprijs 2008 werden bestuurders van vrijwilligersorganisaties in het zonnetje gezet.
Wil Walet van Scouting WABO won de prijs vanwege twintig jaar tomeloze inzet als bestuurder.

wil walet muziek
Winnares Wil Walet neemt prijs in ontvangst            Duo Panarpa                        foto's van De Heemsteder

Maatschappelijke stages

Alle leerlingen in het voortgezet onderwijs moeten vanaf schooljaar 2011-2012 een maatschappelijke stage lopen (72 uur). Scholen, steunpunten vrijwilligerswerk en maatschappelijke organisaties zoeken momenteel naar de beste manier om daar een succes van te maken. In maart 2008 heeft het Steunpunt een breed palet aan maatschappelijke stageplekken geregeld voor leerlingen van Hageveld. Zij gingen aan de slag bij Radio de Branding, de Heemsteedse reddingsbrigade, Casca, de Wereldwinkel, de Volkstuinvereniging, verzorgingshuizen en bij het Steunpunt zelf. In maart/april 2009 hebben meer dan 130 leerlingen hun stageplaats gevonden via bemiddeling van het Steunpunt.
Sinds september 2008 doet het Steunpunt mee in twee regionale projecten die een extra impuls geven aan een goede infrastructuur voor maatschappelijke stages. Zo is een lokaal platform opgericht met vertegenwoordigers van beide scholen voor voortgezet onderwijs in de gemeente, stagebiedende organisaties, de gemeente en het Steunpunt. Ook op regionaal niveau wordt afstemming gezocht met Vrijwilligerscentrales Haarlem en Haarlemmermeer.

Bijeenkomst In Veilige Handen
Woensdag 26 september 2012 - aanvang 19.30
Raadhuis Heemstede in aanwezigheid van wethouder Jur Botter

In veilige handen: preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrijwilligerswerk.
 
Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt voor, ook in het vrijwilligerswerk. Wat voor maatregelen kunnen organisaties nemen en waar kunt u terecht voor hulp en advies?
 
Het doel van de themabijeenkomst ‘ In Veilige handen’ is om organisaties die met kinderen of met mensen met een verstandelijke beperking bewust te maken van het risico op misbruik en ander grensoverschrijdend gedrag. De eerste stap is het onderwerp bespreken. Die stap kunt u zetten door mee te doen aan deze themabijeenkomst!

Na afloop van deze avond heeft u voldoende informatie om het onderwerp binnen uw eigen organisatie op de agenda te zetten, weet u waar u op kunt letten bij het aannemen van nieuwe vrijwilligers en hoe u kunt handelen als er toch iets gebeurt.

Programma In Veilige Handen

19.15                Inloop met koffie/thee

19.30                Wethouder Jur Botter

19.35                In Veilige Handen, Saskia Daru, Movisie

21.30                Napraten met een drankje

22.00           Einde programmaAanmelden kan tot vrijdag 21 september via onderstaand formulier


Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Sportservice Heemstede-Zandvoort en mogelijk gemaakt door gemeente Heemstede.
 

logo SNH


www.inveiligehanden.nl
                      

Feest voor Vrijwilligers!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bent u vrijwilliger in Heemstede?
Kom naar het feest in de Burgerzaal, Raadhuis Heemstede!

De gemeente Heemstede geeft elk jaar een feest voor vrijwilligers als blijk van waardering voor al hun enthousiasme en inzet!
Tijdens het feest zal
de Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2013 van de gemeente Heemstede uitgereikt worden en wel voor de Onmisbare Vrijwilliger.
Verder is er tijd voor leuke ontmoetingen, live muziek en lekkere hapjes & drankjes

Waar?                    Burgerzaal, Raadhuis Heemstede
Wanneer?             Woensdag 27 november 2013
Hoe laat?               17.00 - 19.30 uur, prijsuitreiking om 18.00 uur

Graag zien wij u op woensdag 27 november a.s., u bent van harte welkom en jij ook! 
Aanmelden is niet nodig.

 

Nominatie Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2013 - "De Onmisbare Vrijwilliger"

Uitreiking vrijwilligersprijs op 27 november 2013, 17.00 - 19.30, Raadhuis, Heemstede


De gemeente Heemstede geeft elk jaar een feest voor alle Heemsteedse vrijwiligers als waardering voor hun enthousiasme en inzet! Tijdens het feest wordt ook de winnaar van de Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2013 bekend gemaakt. Thema dit jaar is "De Onmisbare Vrijwilliger".

In Heemstede zijn duizenden vrijwilligers op veel verschillende manieren actief. Hun inzet is van groot belang voor de Heemsteedse samenleving. Ze zijn onmisbaar!

Talloze Heemsteedse organisaties draaien op de inzet van vrijwilligers. Vrijwiligers, bestuurders, actieve leden, die onmisbaar zijn voor uw organisatie. Zij vinden wat zij doen vanzelfsprekend, springen in daar waar hulp nodig is en onbewust rekent uw organisatie op hun inzet. zij behoren vaak tot de vaste kern van vrijwilligers, zijn soms de spil van uw organisatie. Zonder hen loopt de organisatie vast. Ze zijn onmisbaar!

Kent u binnen uw organisatie een onmisbare vrijwilliger? Nomineer hem of haar voor de Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2013.
Nomineren kan tot maandag 4 november 2013.


Elke nominatie komt voor beoordeling in aanmerking, zo lang het maar gaat om Heemsteeds vrijwilligerswerk. Ook regionale organisatie, actief binnen Heemstede, kunnen vrijwilligers nomineren.

De winnaar ontvangt een bijzondere herinnering en de organisatie, waar hij of zij actief is, ontvangt een geldprijs van 250 euro te gebruiken voor het werven, begeleiden en behouden van de vrijwilligers. De jury voor de vrijwilligersprijs bestaat uit vertegenwoordigers uit de Heemsteedse samenleving.

Vrijwilligersfeest 2013 - Een impressie

Het was weer een gezellig vrijwilligersfeest. Ruim tweehonderd Heemsteedse vrijwilligers genoten van de muziek van Late Night Serenade en konden heerlijk bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Om 18.00 uur werden alle twaalf genomineerden genoemd en maakte wethouder Jur Botter de winnaar van de Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2013 bekend. Wim Schrama was de winnaar,  de  "Onzichtbare Vrijlliger" van de Heemsteedse Reddingsbrigade.

Motivatie van de Jury

Sinds zijn 19e zet Wim zich in voor de Heemsteedse Reddingsbrigade, zowel voor de vereniging als de stichting. Begonnen met kleine taken, groeide hij door naar grotere zaken; lidmaatschap van commissies en bestuurstaken. Ook heeft hij vele jaren talloze kinderen en volwassenen de zwemtechniek bijgebracht. Wim is een vaste waarde voor de vereniging en vervult een voorbeelfunctie, zonder daarbij op de voorgrond te treden. Door zijn enthousiasme weet hij andere vrijwilligers aan zich te binden.
De jury vind dat hij daarmee een goede balans creeert tussen tussen inzet en onmisbaarheid en was unaniem van mening dat Wim Schrama zich de "Onmisbare Vrijwilliger 2013" mag noemen.


Informatiebijeenkomst Orintatie op Vrijwilligerswerk - vrijdag 24 april 2015 - 10.30 u

Wilt u meer weten over vrijwilligerswerk? U bent van harte welkom!
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Ook jij bent van harte welkom!

Waar               de Princehof, Glipperweg 57, Heemstede
Wanneer         Vrijdag 24 april, 10.30 - 11.30 uur

Inhoud van de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst wordt informatie gegeven over wat vrijwilligerswerk inhoudt, welke soorten vrijwilligerswerk er zijn en bij welke organisaties, wat vrijwilligerswerk te bieden heeft, rechten en plichten. Ook kan er al een kijkje genomen worden in onze vacaturebank, dit geeft een goed beeld van wat er in Heemstede en omgeving mogelijk is aan vrijwilligerswerk.

Aanmelden

Om een beeld te krijgen van het aantal deelnemers, graag aanmelden via e-mail: vrijwilligerspunt@casca.nl. Graag naam en telefoonnummer vermelden. Mocht je op het laatste moment besluiten om te komen, geen probleem! Je bent van harte welkom.


Workshop Bestuurlijke Vaardigheden

Dinsdag 21 april 2015, 19.30 - 22.00 uur - Helmie van Ravestein

Orintatie op het besturen van een vrijwilligersorganisatie

Zou u wel weer eens op een rijtje zien wat de taak is van een bestuur, welke werkzaamheden, taken en bevoegdheden en welke niet? Wilt u als bestuurder weten of u het wel goed doet als bestuurder?
Vraagt u zich als bestuurder wel eens af of het anders zou kunnen of dat u dingen moet laten?
Bent u genteresseerd in bestuurswerk en wil u weten wat dit inhoud?
Dan is deze workshop iets voor u!

Inhoud

Deze workshop geeft u inzicht in de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het bestuur van een vrijwilligersorganisatie. Ook komt bestuursaansprakelijkheid aan de orde en wat je als bestuurslid niet hoort te doen. We kijken naar de praktijk, naar dilemma's en oplossingen. Het is ook een mooi moment om met andere bestuurders uit te wisselen en te leren van elkaar.

Doelgroep

Voor huidige bestuurders, voor vrijwilligers met belangstelling voor een bestuursfunctie of vrijwilligers die zich afvragen wat een bestuursfunctie inhoudt en die willen weten wat een bestuur bijdraagt aan een organisatie.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor de workshop, stuur dan een mail naar jvanduin@casca.nl
Graag naam, organisatie, e-mail en telefoonnummer vermelden.
Er is plek voor maximaal 16 deelnemers. Er wordt een bijdrage van 10,- gevraagd. Heeft u belangstelling voor bestuurswerk en bent u nog niet actief binnen een vereniging of vrijwilligersorganisatie, dan is de workshop gratis.

Locatie

Vrijwilligerspunt Heemstede, Casca, De Luifel, Herenweg 96, 2101 MP Heemstede

Welkom bij Stagerage

Bent u op zoek naar iemand voor een maatschappelijke stage of heeft u een stageplek?

U heeft een stageplek aangeboden. Op Stagerage is een website waarop u maatschappelijke stageplekken kunt aanbieden en waar leerlingen kunnen reageren op maatschappelijke stageplekken. Via het systeem kunt u het verloop van de bemiddeling volgen bij organisaties. Wilt u een maatschappelijke stageplek aanbieden, maak dan gebruik van het aanmeldingsformulier. Voor meer informatie over de maatschappelijke stage klik dan hier.

Ben je op zoek naar een maatschappelijke stage

Op Stagerage staan alle vacatures bij elkaar en er kan op sector worden gezocht. Je kunt direct zien of er iets leuks tussen zit. Voor meer informatie over de maatschappelijke stage klik dan hier.

Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2015: "Ruimte voor beperking"

De gemeente Heemstede geeft elk jaar een feest voor alle Heemsteedse vrijwilligers als waardering voor hun enthousiasme en inzet! Tijdens het feest wordt ook de winnaar van de Heemsteedse Vrijwilligersprijs 2015 bekend gemaakt. Thema van dit jaar is Ruimte voor beperking!

 

Steeds meer vrijwilligersorganisaties bieden een plek voor kinderen en jongeren met een beperking: als lid van de vereniging, als deelnemer en/of als vrijwilliger. Tijdens het Vrijwilligersfeest wordt hier  extra aandacht aan besteed met de uitreiking van de  Vrijwilligersprijs 2015 met het thema: Ruimte voor beperking!

 

Nomineer!

Heeft uw organisatie een activiteit voor kinderen en jongeren met een beperking, doen zij mee als lid van de groep of wellicht als jonge vrijwilliger? U wordt van harte uitgenodigd om te nomineren. Met uw nominatie maakt u zichtbaar wat er allemaal mogelijk is en wat uw  inzet daarbij is. Nominaties graag insturen voor 3 november 2015.

 

Nominatieformulier

Indien de bovenstaande link niet werkt, vraag het nominatieformulier aan via jvanduin@casca.nl

 

Denk bijvoorbeeld aan deelname aan reguliere zwemlessen bij de zwemvereniging of reddingsbrigade, lid van een scoutinggroep, een G-sport activiteit of  vrijwilliger bij een evenement van uw vereniging of organisatie.

 

Vrijwilligersfeest 2015

Genomineerden en de winnaar worden bekend gemaakt tijdens het jaarlijkse vrijwilligersfeest op woensdag 18 november 2015 van 19.30 tot 22.00 in de Burgerzaal van het Raadhuis in Heemstede.

 

Burendag - zaterdag 24 september 2016

Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Dit jaar wordt Burendag gevierd op zaterdag 24 september. Het is een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Is zaterdag niet mogelijk? Vrijdag 23 of zondag 25 september is er ook financiele ondersteuning mogelijk!
Info: www.burendag.nl

Ontmoeting

Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Douwe Egberts en het Oranje fonds ondersteunen je daar graag in.

Douwe Egberts

Douwe Egberts brengt buren met elkaar in contact, met een goede kop koffie. Met koffie kun je echt even de tijd nemen voor je buren. Koffie is voor buren het begin voor het leggen en versterken van de contacten. En die contacten zijn de basis voor een leuke Burendag!

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven en bevordert zo contact en verbinding tussen groepen mensen. Ook met Burendag willen wij wensen dichter bij elkaar brengen. Daarom is het mogelijk als buurt een aanvraag tot 450 euro in te dienen bij het Oranje Fonds om jullie Burendagplan te kunnen uitvoeren. Dit jaar is het mogelijk om geld aan te vragen bij het Oranje Fonds wanneer je Buren dag op 23, 24 of 25 september viert. Kijk op www.burendag.nl voor de voorwaarden. Particulieren en organisaties kunnen geld aanvragen.